reklama

Základna bude součástí protiraketového štítu chránícího evropské spojence v NATO. Projekt však vyvolává ruské námitky. Téměř stejná základna amerického protiraketového systému Aegis je od čtvrtka v provozu v Rumunsku. Při pokládání základního kamene v Redzikowu byl dnes mezi hosty i rumunský ministr obrany Mihnea Motoc.

Kromě základen v Polsku a Rumunsku protiraketový systém zahrnuje také radar včasné výstrahy v Turecku, jakož i čtyři americké torpédoborce s protiraketovým systémem Aegis ve španělských vodách. Jednotlivé prvky jsou propojeny se střediskem velení a kontroly na americké základně v německém Ramsteinu, připomněla TVN 24.

Podle polských komentátorů zvětší základna bezpečnost Polska jako stálé americké zařízení strategického významu. Údaje z radaru by také měly zlepšit schopnosti polské protivzdušné obrany,

Projekt se však nelíbí Moskvě. Ruský prezident Vladimir Putin dnes označil budování protiraketového štítu v Evropě za jasné porušení odzbrojovacích dohod. Rusko prý bude nuceno reagovat na ohrožení své národní bezpečnosti. Nenechá se vtáhnout do závodů ve zbrojení, tvrdí ruský prezident.

Severoatlantická aliance však Moskvu ujišťuje, že štít není namířen proti Rusku, ale má sloužit obraně. Moskva tomuto tvrzení nevěří a prohlašuje, že projekt ohrožuje ruskou národní bezpečnost.

Ruské ministerstvo zahraničí již ve čtvrtek označilo rozmístění amerických protiraketových střel v Rumunsku za porušení dohody o likvidaci raket středního a kratšího doletu. Moskva prý odpoví odvetnými vojenskými opatřeními. Dříve Moskva varovala Polsko a Rumunsko, že přijetím štítu se automaticky stanou "cílem" ruských raket.

Podle velitele ruských strategických sil Sergeje Karakajeva hodlá jeho země do roku 2022 plně přezbrojit na modernější mezikontinentální rakety, které mají umět překonat současnou i budoucí americkou protiraketovou obranou.

Proti výstavbě základny v Redzikowu je také část obyvatel z okolí. Před vjezdem na základnu dnes demonstrovalo asi 70 lidí s transparenty "Ne protiraketovému štítu", uvedl list Gazeta Wyborcza na svém webu. Podle odpůrců základna způsobí velké hospodářské škody zabráním rozlehlých pozemků, které by se daly využít k produktivnějším investicím. Obávají se také vlivu radaru na lidi a životní prostředí.