Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém KLDR se má projednat na půdě OSN, navrhují Rusové Američanům

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko dnes vyzvalo Spojené státy, aby nepodléhaly emocím a vůči situaci na Korejském poloostrově zachovaly zdrženlivost. Ministr zahraničí Sergej Lavrov v telefonické besedě s šéfem americké diplomacie Rexem Teillersonem řekl, že Rusko je připraveno posoudit novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN o KLDR.

Ruská diplomacie zopakoval, že krizi na Korejském poloostrově je možné řešit jen politickými a diplomatickými prostředky. Vojenské řešení krize na tiskové konferenci v čínském Sia-menu vyloučil ruský prezident Vladimir Putin.

O krizi vyvolané jaderným a raketovým programem Severní Koreje dnes telefonicky besedovali Lavrov s Tillersonem, oznámila ruská agentura TASS. Lavrov svému americkému partnerovi řekl, že Moskva je ochotna posoudit americký návrh rezoluce trestající KLDR novými sankcemi.

"V reakci mezinárodního společenství se ale musí objevit myšlenka o tom, že problém nemá vojenské řešení," konstatoval Lavrov. Podle prohlášení stálé americké zástupkyně v OSN Nikki Haleyové by bylo žádoucí, aby se hlasování o návrhu rezoluce uskutečnilo už příští pondělí. 

Témata:  Rusko USA OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.