reklama

Vyjádření Mayové přišlo poté, co britská média začala analyzovat uniklý vládní plán imigrační politiky zveřejněný deníkem The Guardian.

"Migrace, aby byla považována za přínos pro zemi jako celek, musí prospívat nejen samotným přistěhovalcům, ale také zlepšovat životy původního obyvatelstva," píše se v 82stránkovém dokumentu.

Pro cizince žijící v Británii bude například po brexitu obtížnější dostat do země své rodinné příslušníky. "Ministerstvo vnitra chce rozšířit omezení a proměnit tisíce dalších (rodin) v tzv. skypeové rodiny," napsal The Guardian. Méně kvalifikovanou pracovní sílu chce vláda odfiltrovat tak, že tyto osoby dostanou povolení k pobytu nanejvýš na dva roky, zatímco osobám z "vysoce odborných profesí" povolí zůstat déle, případně se usadit natrvalo.

"Celkově vzato byla imigrace pro Británii dobrá, ale co lidé chtějí vidět, je její regulace. To chtějí vidět jakožto výsledek odchodu z Evropské unie," řekla dnes Mayová v parlamentu v odpověď na otázku jednoho ze zákonodárců na přínosy imigrace pro britskou ekonomiku. Dodala, že potřeba kontrolovat hranice plyne z dopadu, který může mít migrace na "lidi, přístup ke službám, infrastrukturu". "Zejména však často dopadá na osoby na dolním konci příjmové stupnice," podotkla.

Ministr obrany Michael Fallon dnes řekl, že Británie se bude po brexitu snažit přilákat vysoce kvalifikované cizince, celkový počet přistěhovalců chce ale snížit. "Je potřeba najít určitou rovnováhu. Chceme k nám přilákat vysoce kvalifikované lidi, kteří sem chtějí přijít a přispět k rozvoji naší společnosti, nikoli jim zavírat dveře," vysvětloval ve vysílání televize Sky News.