reklama

"Vladimire, pojď a ve dvou splníme tuto povinnost. Překonáme všechny potíže," prohlásil Abe a zdůraznil, že následně rusko-japonské vztahy odhalí svůj plný potenciál. "Právě kvůli tomu jsme povinni udělat tečku za touto nenormální situaci, kdy dosud nemáme mírovou smlouvu," dodal.

Japonský premiér je hostem hospodářského fóra ve Vladivostoku. Putin dnes Abeho pozval, aby se příští rok zúčastnil ekonomického fóra v Petrohradu. Abe se zase nabídl, že v Japonsku uspořádá zápas mezi dvěma milovníky juda, Putina a mongolského prezidenta. Chaltmágín Battulga je totiž stejně jako Putin držitelem černého pásu v tomto sportu.

"Já černý pás nemám, ani si nechci přivodit zranění, a tak budu skvělému souboji tichounce přihlížet," poznamenal japonský premiér podle agentury Interfax.

Japonsko a Rusko se přou o jižní část Kuril od roku 1945. Tokio vznáší na základě dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz. Z ostrovů bylo tehdy vystěhováno 17.000 Japonců, kteří odešli na nedaleký ostrov Hokkaidó. Tokio, které bylo ve válce poraženo, ruskou svrchovanost nad jižními Kurilami neuznává.