Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci nechtějí soudit násilníky z Rimini, podle ministra spravedlnosti mají v Itálii přísnější tresty

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Praha - Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro je proti návrhům požadovat od Itálie vydání čtveřice Afričanů, kteří jsou obviněni z napadení polského páru a znásilnění mladé Polky v Rimini. Zdůvodnil to tím, že v Itálii jsou tresty přísnější.

Polský pár ve věku 26 let byl napaden na pláži v Rimini v sobotu 26. srpna časně ráno. Útočníci ženu znásilnili a muže zmlátili tak, že ztratil vědomí. Oběti rovněž okradli. Zakrvácené dvojici po útoku pomohli místní obyvatelé, kteří je dopravili do nemocnice.

"Kdybychom se pokoušeli dostat sem pachatele z Rimini, dali bychom jim dárek," prohlásil Ziobro. "Dostali by se do země s mnohem mírnější trestní odpovědností než v Itálii," uvedl.

Jako příklad uvedl, že v Polsku by se nejmladší z obviněných kvůli svému věku úplně vyhnul trestu, zatímco v Itálii se počítá s trestní odpovědností již od 14 let. V Itálii za znásilnění hrozí od šesti do 25 let odnětí svobody, zatímco v Polsku tři roky až 15 let. I v praxi italské soudy trestají znásilnění přísněji, než bývá zvykem v Polsku.

O tom, že Polsko bude žádat od Itálie vydání útočníků z Rimini, hovořil v pondělí Ziobrův náměstek Patryk Jaki, který již dříve zaujal na sociálních sítích názor, že "za Rimini" by měl být trest smrti a mučení.

Ministr také vyzval média ke zdrženlivosti, aby nejitřila utrpení polského páru. Případný únik výpovědi znásilněné Polky do médií by také mohl odvrátit další oběti znásilnění od toho, aby se obracely na policii. Nařídil polské dokumenty k případu utajit a požádá o totéž i italskou stranu.

Témata:  Polsko znásilnění Itálie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy