Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kosovský parlament se konečně ustavil, vládu bude sestavovat kontroverzní politik

Vlajka Kosova
Vlajka Kosova
Foto: Pixabay

Priština - Kosovský parlament se po třech měsících od voleb ustavil, když zvolil svým předsedou Kadriho Veseliho, šéfa Demokratické strany Kosova (PDK). Prezident Hashim Thaçi poté pověřil sestavením vlády předsedu Spojenectví pro budoucnost Kosova (AAK) Ramushe Haradinaje.

Toho Srbsko viní z válečných zločinů v Kosovu koncem 90. let. Povolební krizi se podařilo překonat poté, co koalice PAN, která vyhrála červnové volby a v jejímž čele stojí PDK, v pondělí podepsala dohodu o vytvoření vlády s menší stranou Aliance nové Kosovo (AKR). Ta předtím byla součástí koalice vedené Demokratickým svazem Kosova (LDK) předchozího premiéra Isy Mustafy. PAN tak konečně získala ve 120členném parlamentu podporu nadpoloviční většiny (konkrétně 62) poslanců.

Pozorovatelé si ale nejsou zcela jistí, zda zákonodárný sbor skutečně schválí i kabinet, který navrhne Haradinaj. Zaručená totiž stále ještě není podpora devíti poslanců Srbské kandidátky, zastupující srbskou menšinu.

 

Sousední Srbsko chce Haradinaje postavit před soud kvůli podezření, že spáchal válečné zločiny na civilistech během ozbrojeného povstání Albánců na sklonku 90. let v Kosovu, které tehdy bylo srbskou provincií. Vydalo na něj mezinárodní zatykač, kvůli němuž Haradinaje od ledna do dubna zadržovala Francie, která ho ale nakonec vydat Srbsku odmítla.

Témata:  Kosovo politici volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy