Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Irma změnil směr a míří přímo na Miami, evakuuje se na 500 tisíc lidí

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Miami - Zatímco během čtvrtka předpovědní modely počítaly s tím, že hurikán přejde podél pobřeží Floridy, v posledních hodinách začínají meteorologové odhadovat, že jeho střed zasáhne přímo Miami a okolí.

Guvernér Rick Scott celkem nařídil evakuaci půl milionu lidí z pobřežních oblastí. K dosud vyhlášeným oblastem evakuace přidal lokalitu jižně od jezera Okeechobee zahrnující mimo jiné okres Palm Beach. Nařídil rovněž uzavření všech základních, středních i vysokých škol ode dneška do pondělka. Některé jejich budovy mohou podle úřadů sloužit jako nouzové ubytovny pro lidi, kteří přijdou kvůli živlu o přístřeší.

Hurikán nejsilnější kategorie prošel východním Karibikem, kde zabil nejméně 14 lidí a napáchal obrovské škody. Nyní se nachází severně od Haiti a míří směrem ke Kubě a Bahamám. Na Floridu by měl dorazit s mírně slabší rychlostí větrů, stále však jako hurikán jedné ze dvou nejsilnějších kategorií.

Premiér ostrovního státu Antigua a Barbuda uvedl, že hurikán, který je nejsilnější v Atlantiku za poslední desetiletí, poničil devadesát pět procent všech budov na Barbudě. Obrovskou zkázu hlásí francouzská i nizozemská část Svatého Martina.

Francouzský premiér informoval o čtyřech obětech, nizozemské úřady o jedné. Nizozemská vláda kvůli katastrofě svolala krizové zasedání. Živel poškodil i letovisko, které má na ostrově americký prezident Donald Trump.

Na karibském ostrově Anguilla, který je britským zámořským územím, napáchal hurikán Irma podle náměstka britského ministra zahraničí Alana Duncana místy kritické škody. V Portoriku je bez proudu 900.000 domácností, zhruba 50.000 dalších lidí přišlo o dodávky vody. Státní rozvodná společnost varovala, že obnovit zásobování elektřinou potrvá až šest měsíců.

Témata:  Florida evakuace USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy