Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko volá po válečných reparacích, Němci nedají ani korunu

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německá vláda dnes odmítla stále hlasitější požadavky Polska, aby mu Německo zaplatilo válečné reparace v řádu stovek miliard eur. Analytici tvrdí, že téma reparací je určeno spíše polským voličům než Berlínu.

Spor s Německem začíná v okamžiku, kdy do rozhodující fáze vstupuje procedura spuštěná Evropskou komisí proti Polsku kvůli porušování zásad právního státu.

Naposledy vznesla reparační požadavky polská premiérka Beata Szydlová. Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak předtím materiální škody napáchané nacistickým Německem v Polsku vyčíslil na bilion dolarů. Ministr zahraničí Witold Waszczykowski k tomu poznamenal, že to možná bylo i víc.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert dnes řekl, že značné reparace už Německo zaplatilo i Polsku a nadále za následky nacistického bezpráví platí. Polsko však podle něj už v roce 1953 od dalších požadavků upustilo a později to několikrát potvrdilo. "Spolková vláda nemá důvod zpochybňovat mezinárodněprávní účinnost zřeknutí se reparací z roku 1953," prohlásil Seibert.

Právní experti německého Spolkového sněmu už v srpnu dospěli k závěru, že Polsko nemá na reparace nárok, neboť jakékoli nároky kvůli německým zločinům spáchaným za 2. světové války ztratily platnost nejpozději smlouvou "dva plus čtyři" o konečném uspořádání ve vztahu k Německu z roku 1990.

Témata:  Německo Polsko válečné reparace

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy