Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt zavřel web HRW po zveřejnění zprávy o mučení ve věznicích

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Webové stránky organizace Human Rights Watch (HRW) jsou od čtvrtka v Egyptě blokované. Její představitelé to dnes řekli agentuře AFP.

HRW ve středu zveřejnila zprávu, podle níž je mučení politických vězňů ze strany egyptské bezpečnosti tak časté, že zřejmě jde o zločin proti lidskosti. Zpráva také uvádí, že krutým praktikám dal zelenou prezident Abdal Fattáh Sísí.

Vícero uživatelů agentuře AFP potvrdilo, že stránky HRW nejsou dosažitelné minimálně u dvou poskytovatelů internetového připojení v Egyptě. U jiného poskytovatele bylo stále možno stránky prohlížet.

Podle HRW je v Egyptě takovýchto případů mnoho. Egyptská Asociace pro svobodu myšlení a projevu hovoří o nejméně 429 portálech. Režim prezidenta Sísího, už dříve obviňovaný z potlačování nejrůznějších forem opozice, tak utahuje smyčku kolem egyptských médií a sdružení občanské společnosti, píše AFP. Sísí se ujal moci v roce 2014 poté co armáda, jíž kdysi velel, svrhla prezidenta Muhammada Mursího.

Ve středu zveřejněný 63stránkový materiál HRW o egyptském vězeňství uvádí, že ministerstvo vnitra vytvořilo mechanismus výslechů za účelem získávání informací. Vyšetřovatelé s naprostou beztrestností zatčené bijí, používají elektrické šoky a další bolestivé metody. Pracovníci HRW při tvorbě zprávy vyslechli 19 bývalých vězňů, kteří tvrdili, že byli ve věznicích mezi lety 2014 a 2016 mučeni.

Témata:  Egypt Human Rights Watch

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy