Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Irma míří na Floridu, Katia na Mexiko. Domovy opouští miliony lidí

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Havana/Miami - Hurikán Irma, který v předchozích dnech zpustošil ostrovy ve východním Karibiku a zabil nejméně 24 lidí, v noci na dnešek zasáhl východní pobřeží Kuby poté, co znovu zesílil na nejsilnější, pátý stupeň. Mexické pobřeží mezitím zasáhl hurikán Katia.

Hurikán Irma provází větry o rychlosti až 260 kilometrů v hodině a nyní je asi 440 kilometrů od Floridy, kam by měl dorazit v neděli ráno.

Na souostroví Sabana-Camagüey na východě Kuby jsou zatím hlášeny výpadky elektrické energie. Kuba, kterou tak silný hurikán nezasáhl několik dekád, preventivně evakuovala přes milion lidí, včetně 10.000 turistů. Zatím nejsou zprávy o obětech. Hurikán s sebou kromě vichru přinesl i vydatné deště.

Irma nyní směřuje na severozápad k Floridě, kde byla vyhlášena jedna z největších evakuací v historii tohoto amerického státu. Úřady nařídily asi 5,6 milionu lidem, tedy více než čtvrtině tamní populace, aby opustila své domovy.

Na 540.000 lidí se má evakuovat i v pobřežní oblasti státu Georgia. Národní meteorologické středisko USA vytvořilo internetovou stránku, na níž dementuje, či potvrzuje zprávy, jež se šíří před příchodem Irmy na území jih USA.

Mexické pobřeží zasáhl hurikán Katia. Rychlost větru činí 120 kilometrů. Jde o hurikán první kategorie, podle předpovědi by měl rychle slábnout.

Témata:  hurikán USA hurikán Katia hurikán Irma

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy