Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irma se řítí na Floridu, na evakuaci zbývá pár hodin

Hurikán Irma
Hurikán Irma
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington - Hurikán Irma zasáhne během neděle floridské město Tampa, následky pohromy pocítí ale celý poloostrov. Uvedlo to dnes v upřesněné předpovědi Národní středisko pro hurikány (NHC).

Šestimilionové Miami zůstane zřejmě mimo hlavní směr Irmy, bude ale stejně vystaveno povětrnostním podmínkám ohrožujícím život, uvedlo NHC.

Hurikán se nyní pohybuje na severním pobřeží Kuby, vítr dosahuje rychlosti 215 kilometrů, potvrdilo NHC. Očekává se, že před příchodem k floridskému pobřeží zesílí. Hlavnímu náporu budou v neděli vystaveny ostrovy Florida Keys a okolí města Tampa, kde žije asi půl milionu lidí.

Podle televize CNN budou zvlášť citelné následky pohromy na jihofloridských ostrovech, kde žije mnoho amerických seniorů. Evakuace nejspíš podle televize musela proběhnout i na velké základně amerického vojenského námořnictva v Key West. Irma tam dorazí v neděli ráno místního času (kolem poledne SELČ).

Povinná evakuace se dnes podle agentury Reuters dotkla i letoviska Mar-a-Lago, které vlastní prezident Donald Trump. Areál leží na východním floridském pobřeží ve městě Palm Beach.

Naléhavou výzvu dnes lidem z oblastí ohrožených hurikánem Irma adresoval floridský guvernér Rick Scott. Obyvatelé regionů na jihozápadě poloostrova by do nedělního poledne (podvečera SELČ) měli své domovy opustit, protože je může zaplavit až tři a půl metru vysoký příval vody. "Irma je rychlejší, než budete vy sami, zaplaví váš dům," varoval Scott.

Hurikán zatím na Floridě způsobil výpadky elektřiny, které zasáhly asi 25.000 lidí, oznámil guvernér. Ze své rezidence ve městě Naples na východním pobřezí Floridy, která ho podle agentury AP stála 15 milionů dolarů, Scott evakuoval celou svou rodinu.

Podle amerických lékařů ohrožuje příchod silného hurikánu osoby závislé na alkoholu a drogách. Lidé bojující s návykem se mohou dostat do potíží, protože ničivý živel přináší stres a strach. Zdravotníci nyní obcházejí narkomany a rozdávají jim injekční stříkačky, aby odvrátili hrozbu nákazy. Kliniky nabízející drogovou náhradu metadon přidělují mimořádné dávky na dobu pět dnů. Metadon je připraven i ve veřejných krytech.

Pohotovost mají podle AP i floridské hřbitovy, protože hurikán může vyrvat nebožtíky ze země. Rakve se mohou v mimořádně silném větru změnit v projektily. "Nacházíme je pak na stromech nebo plovoucí v řekách a dostat je zpátky je obtížné, už kvůli identifikaci," řekl novinářům Mike Trinkley z floridské hřbitovní služby.

Témata:  USA hurikán Irma Florida

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy