Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea vyvezla suroviny za skoro šest miliard

KLDR
KLDR
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

New York (OSN) - Severní Korea za půl roku a v rozporu se sankcemi OSN vyvezla do Číny a dalších zemí, včetně Indie, Malajsie a Srí Lanky, uhlí, železo a další suroviny v hodnotě nejméně 270 milionů dolarů (5,9 miliardy korun).

Podle agentury AP o tom v sobotu informovali experti OSN ve 111stránkové zprávě, kterou vypracovali ještě před nedávným šestým jaderným pokusem KLDR.

Osmičlenná skupina expertů uvedla, že také vyšetřuje rozšířenou aktivitu Severokorejců v Africe a na Blízkém východě, zejména v Sýrii, s níž KLDR podle všeho spolupracuje na výrobě chemických zbraní, balistických raket a konvenčních zbraní.

Týká se to i raket Scud a údržby a opravy systému protivzdušné obrany SAM. Dvě nejmenované země podle odborníků zachytily nelegální zásilky určené pro Sýrii.

Odborníci uvedli, že uplatňování stávajících sankcí "zaostává daleko za tím, co je nezbytné pro dosažení hlavního cíle denuklearizace" Korejského poloostrova. Podle nich je vymáhání sankcí laxní.

Témata:  Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy