reklama

Federální vláda dodá navíc do postižených míst další miliony litrů vody, 11 milionů kusů baleného jídla a 700 kazet s potřebami pro kojence. Oznámila to agentura AP.

Ještě před příchodem hurikánu uvolnil stát Florida 77 milionů dolarů (1,7 miliardy korun) na bezpečnostní opatření a přípravu zásob. Zda budou stačit, ukáže se podle záchranářů až po odeznění kalamity. Zásoby potravin a vody se navíc k potřebným mohou dostat až po několika dnech.

Hotely v sousedních státech, zejména v Georgii, se mezitím zaplnily uprchlíky z Floridy. Program své konference kvůli pohromě změnila stovka nejlepších amerických šéfkuchařů, kteří se sešli v hlavním městě státu Atlantě. V místním kostele budou nabízet své speciality uprchlíkům. Některé místní restaurace ohlásily masivní slevy pro hosty, kteří prokáží svou příslušnost ke státu Florida.

Do krytů se na Floridě podle záchranářů uchýlilo 127.000 lidí, kteří nechtěli nebo neměli kam utéct. "Modlete se za nás," vzkázal v televizi Fox News Američanům floridský guvernér Rock Scott.

Na Floridě bylo evakuováno 6,4 milionu lidí, celkem se na poloostrově a sousedních státech klidilo živlu z cesty na sedm milionů Američanů. "Útočí krutě, ale jsme v pořádku," napsala příbuzným v textové zprávě šedesátiletá Carol Waltersonová Stroudová, která se rozhodla útok Irmy přečkat v domově důchodců v Key West. Oko hurikánu tuto oblast opustilo po poledni SELČ.

Floridská policie varovala, že v oku hurikánu je relativní klid, který ale neznamená definitivní konec nebezpečí. Hned po něm může přijít další vlna extrémně prudkého větru doprovázená záplavami. Do Tampy, St. Petersburgu a okolních obcí, kde žijí celkem asi tři miliony lidí, by Irma měla dorazit v pondělí kolem poledne SELČ.

Policie v Miami oznámila, že její příslušníci se již také ukryli před živlem a nyní nemůže vyjíždět k zásahům.

Scott povolal do služby 37.000 příslušníků floridské Národní gardy. Vládu ve Washingtonu upozornil, že Florida bude po odeznění hurikánu potřebovat okamžitou pomoc. "Jsme houževnatý stát, dostaneme se z toho," citovala guvernéra agentura AP. Scott je podle americké ní v trvalém kontaktu s prezidentem Donaldem Trumpem, který se dnes telefonicky spojil i s guvernéry států Alabama, Georgia, Jižní Karolína a Tennessee.