Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž zadržený tento týden ve Francii byl napojen na IS

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Paříž - Muž zadržený tento týden po policejní razii v bytě na předměstí Paříže měl přímé napojení na teroristickou organizaci Islámský stát (IS).

Uvedl to na dnešní tiskové konferenci francouzský prokurátor François Molins. Policisté ve středu v bytě na předměstí Villejuif na jihu Paříže našli ukryté výbušniny, mimo jiné trhavinu triaceton triperoxid (TATP), kterou často při sebevražedných atentátech používají islamističtí radikálové. Další výbušniny objevila policie při razii v jiném bytě následující den.

Policie v souvislosti s nálezem zatkla tři muže. Se dvěma muži dnes bylo zahájeno formální vyšetřování a byli vzati do vazby. Třetí podezřelý byl propuštěn bez obvinění.

"Analýza zadržených materiálů ukázala, že jeden z podezřelých byl v srpnu 2016 přes facebook v přímém kontaktu s Rachidem Kassimem," uvedl Molins. Kassim byl členem radikálního hnutí Islámský stát a byl považován za organizátora několika teroristických útoků ve Francii. Na počátku tohoto roku zřejmě zahynul v Iráku při leteckém úderu mezinárodní koalice vedené Spojenými státy.

Témata:  Francie Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy