Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karibik začal sčítat ohromné škody způsobené hurikánem Irma

Hurikán Irma
Hurikán Irma
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Havana - Karibské ostrovy pomalu začínají sčítat škody způsobené hurikánem Irma, který v oblasti připravil o život nejméně 28 lidí. Oblast závislá na turistickém ruchu se podle expertů citovaných americkou agenturou AP bude z katastrofy zotavovat dlouho, možná celé roky.

Irma za sebou nechala zdevastovaná obydlí, poškozenou infrastrukturu a zničené komunikace, některé menší ostrovy jsou doslova odříznuty od světa. Několik evropských zemí do Karibiku vyslalo vojenské jednotky, aby zabránily rabování. Škoda způsobená živlem se odhaduje na miliardy dolarů.

Irma na karibských ostrovech rvala střechy, převracela auta a zabíjela stáda skotu. Až jedenáctimetrové vlny dnes ráno zničily obchody na přímořské promenádě v kubánské metropoli Havaně. Prudký vítr neušetřil ani Varadero, hlavní místní turistické centrum. Pobřežní hotely byly evakuovány a záchranáři v noci na dnešek vyprošťovali Kubánce uvězněné v jejich domech v samém centru města. Voda pronikla i do jeho historických částí.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil stav přírodní katastrofy na Portoriku, které má status nezačleněného území USA. Irma tam zabila tři lidi a statisíce připravila o dodávku proudu. Trump rovněž uvolnil federální pomoc pro poničené Americké Panenské ostrovy.

Na ostrovech Svatý Martin a Barbuda dnes lidé vycházeli z krytů, aby zhlédli scénu naprosté devastace, napsala AP. Nizozemská část ostrova Svatý Martin zaznamenala čtyři mrtvé, 70 domů je poškozených nebo zničených. Na ostrov bylo vysláno 550 nizozemských vojáků. Turisté byli evakuováni na blízké Curacao.

Na francouzské polovině ostrova Svatý Martin a na ostrově Svatý Bartoloměj je 500 francouzských vojáků, od pátku bylo kvůli rabování zadrženo 11 lidí. Očití svědkové hovoří o divokých scénách s ulicemi plnými vody, strženými střechami a auty zmítanými proudem. Na obou ostrovech Irma připravila o život celkem deset lidí, škody se odhadují na 1,2 miliardy eur.

Témata:  Florida USA hurikán Irma

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy