Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tornáda, záplavy, miliony evakuovaných, škoda za miliardy. Na Floridě vyhlášen stav přírodní katastrofy

Hurikán Irma
Hurikán Irma
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Miami - Následky hurikánu Irma pociťuje celá Florida. Čtyři miliony domů a podniků jsou bez proudu, byla nařízena evakuace zhruba 6,5 milionu lidí a zrušeny tisíce letů. Ničivý živel provázejí záplavy a tornáda. Americký prezident Donald Trump vyhlásil na Floridě stav přírodní katastrofy. Škody se šplhají na desítky miliard dolarů.

Hurikán Irma postupuje podél západofloridského pobřeží. Ačkoli se jeho síla snížila na druhý stupeň z pětistupňové škály, zůstává podle meteorologů extrémně nebezpečný.

V neděli se objevily zprávy o prvních obětech, v dopravních nehodách způsobených prudkým větrem a deštěm na jihu a západě poloostrova zahynuli tři lidé. Silné větry rovněž způsobily pád tří stavebních jeřábů, v této souvislosti nicméně nejsou hlášena žádná zranění.

Trump vyhlásil na Floridě stav přírodní katastrofy, což umožňuje lidem postiženým hurikánem žádat o federální pomoc. Hurikán nyní směřuje k zátoce Tampa Bay s dvojměstím Tampa - St. Petersburg. V aglomeraci žijí asi tři miliony lidí. Tampa v neděli večer vyhlásila zákaz vycházení, který má trvat až do odvolání.

Trump se chce na Floridu co nejdřív vypravit. Podle prezidentského týmu hlava státu sleduje postup Irmy "24 hodin denně". Prezident upozornil, že hurikán bude stát USA "spoustu peněz".

Meteorologové očekávají, že Irma z Floridy zamíří do států Georgia, Alabama a Tennessee. Národní středisko pro hurikány (NHC) nicméně předpokládá, že na severu Floridy či na jihu Georgie dnes Irma zeslábne v tropickou bouři.

Škody za miliardy dolarů

Řádění hurikánů Irma a Harvey bude stát Spojené státy kolem 290 miliard dolarů (6,3 bilionu Kč), což představuje zhruba 1,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Předpověděla to podle agentury AFP meteorologická služba Accuweather.

Irma způsobí podle služby Accuweather škody v hodnotě kolem 100 miliard dolarů. Škody způsobené hurikánem Harvey, který již dříve zasáhl státy Texas a Louisiana, odhaduje Accuweather na 190 miliard dolarů. "Odhadujeme, že hurikán Harvey bude nejnákladnější meteorologickou katastrofou v historii USA," uvedl zakladatel a šéf služby Accuweather Joel Myers.

Témata:  Florida povodně v USA USA hurikán Irma

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy