Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii zemřeli další civilisté, nálety zřejmě provedla ruská letadla

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Při dnešních náletech v okolí východosyrského města Dajr az-Zaur, kde vojska prezidenta Bašára Asada vedou ofenzivu proti bojovníkům teroristické organizace Islámský stát (IS) zemřelo nejméně 19 civilistů. Příslušníci IS už ztratili přes polovinu území v Sýrii a v Iráku. V Sýrii má IS podle odhadu mezinárodní koalice 6000 až 8000 členů.

Podle agentury AFP to dnes uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Ta konflikt sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu své informátory. Nálety podle ní nejspíše podnikla ruská letadla.

O den dříve ruská letadla podle SOHR zabila 34 civilistů při náletech na trajekty, které přepravovaly cestující přes řeku v místě, jež drží IS východně od Dajr az-Zaur.

Minulý týden syrská armáda a arabsko-kurdské milice prolomily s podporou spojeneckého letectva tři roky trvající obklíčení Dajr az-Zauru bojovníky IS. Podle odhadu OSN v částech obleženého města, které kontrolovalo vládní vojsko, přežívalo v "krajně tíživých" podmínkách asi 93.000 lidí. Zásoby shazovaly vrtulníky a letadla nad leteckou základnou.

Islamisté ale stále mají pod kontrolou část města i stejnojmenné provincie, kde proti nim vedou paralelní tažení syrská armáda podporovaná Ruskem a Íránem i arabsko-kurdská milice SDF.

Témata:  Islámský stát Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy