Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australané by měli více jíst klokany, přemnožili se, tvrdí ekologové

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Sydney - Ekologové a majitelé půdy tvrdí, že počty klokanů jsou neúnosně vysoké. Nabádají proto Australany, aby jedli více klokaního masa. Klokani se loví hlavně kvůli kůži, která se vyváží, a maso pak zůstává nevyužité, neboť o ně není zájem. Informuje o tom BBC.

V roce 2016 evidovala australská vláda 45 milionů klokanů, přitom v roce 2010 jich bylo pouze 27 milionů.

Přemnožení klokanů si mimo jiné všiml chovatel ovcí ze státu Nový Jižní Wales Garry Hannigan. "Před dvěma třemi týdny jsme jich tady měli tisíce, prostě procházeli kolem. Vrhali se na všechno, co se jen podobalo trávě, narušovali ploty. Všechny traviny vytrhali i s kořeny," řekl Hannigan australské televizní stanici ABC.

Odstřel klokanů Austrálie přísně reguluje a každý stát vydává určité množství povolení. Místní média upozorňují, že většina dostupných licencí zůstává nevyužita kvůli nízké poptávce a nízkým tržním cenám.

Pro Australany je konzumace klokaního masa stále stigmatem. Její zastánci tvrdí, že toto maso obsahuje málo tuku a jeho produkce je šetrná k životnímu prostředí, protože klokani za života nevypouštějí tolik metanu jako jiná domácí zvířata.

Větší odstřel klokanů podporuje i profesor Univerzity v Adelaide David Paton. "Není to vina klokanů, že se přemnožili, to my jsme k nim zřejmě byli příliš shovívaví. Pokud je budeme střílet, musíme to dělat humánně," řekl.

Témata:  klokani Austrálie zvířata

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy