Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V zoo v Brně se v roce 2017 narodilo na 200 mláďat, prvním byl klokánek

Zoo v Lešné u Zlína, návštěva u klokaní rodinky
Zoo v Lešné u Zlína, návštěva u klokaní rodinky
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno - V ZOO Brno se letos narodilo skoro 200 mláďat, nejvíc v březnu, nejméně v závěrečných měsících roku. Prvním přírůstkem se stal kriticky ohrožený klokánek králíkovitý, který přišel na svět ke konci ledna.

Klokánek králíkovitý měří bez ocasu asi 38 centimetrů. Na rozdíl od klokanů, kteří používají svůj ocas k udržení rovnováhy, může klokánek pomocí ocasu sbírat a nosit různé předměty, například trávu do svého hnízda.

Na přelomu ledna a února se v zoo narodila i tři mláďata rosomáka sibiřského, což bylo podle chovatelů velkým překvapením, protože samice před porodem nejevila žádné známky březosti a následně mláďata v noře ve výběhu ukryla. "Tento druh rosomáků se nám narodil loni i letos, byli jsme první zoo v ČR, které se podařil odchov," uvedl vedoucí útvaru vnějších vztahů zahrady Michal Vaňáč.

Rozrostlo se i stádečko takinů indických, samička Chica přišla na svět ve druhé polovině února, v březnu se narodil sameček Hugo. Na konci března přišel na svět i lemur tmavý, v dubnu zase jelen milu nebo samička velblouda dvouhrbého.

Ve druhé polovině listopadu se v zoo narodila i dvojčata levhartů cejlonských. "Z levhartů máme obrovskou radost, podařilo se nám je rozmnožit po 17 letech," uvedl Vaňáč. Ve volné přírodě se levharti cejlonští vyskytují na ostrově Srí Lanka, někdejším Cejlonu.

Za úspěch Vaňáč považuje i vylíhnutí kriticky ohrožené želvy pavoukovité. Zoo chová jeden ze tří poddruhů této želvy, šlo o první odchov tohoto poddruhu v historii Unie českých a slovenských zoologických zahrad.

Témata:  Zoo Brno zvířata klokani

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy