reklama

Podle agentury AFP předstoupí robot před orchestr v Evropě vůbec poprvé. Robot YuMi, který vyrobila švýcarská společnost ABB, je podle pořadatelů koncertu zatím nejvěrnějším humanoidním napodobitelem lidského dirigenta. "YuMi se vyznačuje velmi vysokou úrovní plynulosti gest, neuvěřitelnou měkkostí a jemnými nuancemi ve výrazu," prohlásil ředitel Verdiho divadla v Pise Andrea Colombini.

Koncert bude vyvrcholením galavečera na závěr Mezinárodního festivalu robotiky, který v toskánském městě pořádají místní univerzita Scuola Normale a kulturní nadace ARPA, jejímž čestným předsedo je právě Bocelli.

Jediným YuMiho předchůdcem v oboru dirigování je robot ASIMI z japonské společnosti Sony, který si vyzkoušel dirigování orchestru v roce 2008. Japonský průkopník ale používal téměř výhradně jen pravou ruku, zatímco YuMi bude dirigovat obouruč.

Colombini se však neobává, že by roboti vzali práci lidským dirigentům. "Robot používá svou paži, ale duše, duch, jsou vždy lidské," poznamenal divadelní ředitel.