Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin v listopadu oznámí kandidaturu do voleb v listopadu, píší ruská média

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimit Putin svou účast ve volební kampani ještě neoznámil, všeobecně se ale předpokládá, že o další šestiletý mandát bude usilovat. List Kommersant dnes napsal, že sbory kremelských poradců dokončily strategii vstupu Putina do boje za znovuzvolení. Prezidentské volby v Rusku jsou naplánovány na březen 2018.

Putin se poprvé stal ruským prezidentem v roce 2000, v roce 2008 ho po dvou volebních obdobích ve funkci vystřídal jeho politický souputník Dmitrij Medveděv. Do nejvyšší funkce se Putin vrátil v roce 2012, kdy vstoupilo v platnost prodloužení prezidentského mandátu ze čtyř na šest let.

Putinův vstup do volebního zápasu je naplánován do dvou etap, napsal Kommersant. V listopadu bude hlava státu informovat veřejnost, že je v zásadě připravena bojovat o další mandát. Oznámení má být okázalé, nejspíš ve formě široké besedy s občany, kteří Putina k účasti ve volbách vyzvou.

Do té doby Kreml uspořádá několik veřejných akcí za Putinovy účasti. Jednou z nich má být 30. října odhalení památníku obětem stalinských represí na Sacharovově bulváru v Moskvě. Akce má podle Kommersantu přispět ke "konsolidaci společnosti" a bude provedena na té nejvyšší úrovni. Následovat budou další velké události, například Den národní jednoty 4. listopadu nebo připomínka stého výročí bolševické revoluce o tři dny později.

Moskevský deník v této souvislosti připomněl dřívější informace o tom, že prezidentské volby, původně naplánované na 11. březen 2018, se budou konat o týden později, tedy v den výročí smlouvy o připojení ukrajinského Krymu k Ruské federaci.

Druhou etapu odstartuje formální oznámení Putinovy kandidatury, píše Kommersant. Tento akt bude podle něj odsunut na co nejpozdější dobu, aby Putinova kampaň mohla být co nejkoncentrovanější.

Putin v minulosti kandidoval za vládní stranu Jednotné Rusko. V poslední době ruská média ale píší o "pracovní verzi", podle níž by měl dosavadní šéf Kremlu kandidovat jako nezávislý.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy