Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Někdejší dozorce z Osvětimi už není schopen soudu, trpí demencí

Koncentrační tábor Osvětim
Koncentrační tábor Osvětim
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Berlín - Proces s bývalým příslušníkem zdravotní služby SS Hubertem Zafkem (96) nebude pokračovat. Soud v severoněmeckém Neubrandenburgu dnes oznámil, že obviněný trpí demencí.

Zafke byl obviněn z 3681 případů napomáhání k vraždě tím, že se podílel na vpouštění smrtícího plynu do plynových komor. Podle obžaloby Zafke působil v Osvětimi v roce 1944 po dobu jednoho měsíce jako příslušník zdravotní služby SS. V procesu jde hlavně o 14 deportačních vlaků z Polska, Slovinska, Řecka a Německa, ale i z Nizozemska.

Proces, který začal loni v září, se vyznačoval častým odročováním soudních projednávání kvůli údajné zdravotní nezpůsobilosti obžalovaného.

Soud se k ukončení procesu rozhodl poté, co psychiatričtí experti na konci srpna předložili novou lékařskou zprávu, z níž vyplývalo, že obžalovaný nemůže být dále souzen. Tento závěr tehdy oznámilo státní zastupitelství v severoněmeckém Schwerinu, které dodalo, že až ke zdravotní nezpůsobilosti obviněného proces dospěl kvůli jeho neustálému protahování.

"Kvůli své demenci už není schopen sledovat přelíčení, rozumět procesu... a hájit se účinným způsobem," vysvětlil soud v dnešním prohlášení.

Témata:  Osvětim Německo soudy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy