Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do sporu mezi Boeingem a Bombardierem se vložila Mayová

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Do obchodního sporu mezi americkým výrobcem letecké techniky Boeing a jeho kanadským rivalem Bombardier se vložila britská vláda včetně premiérky Theresy Mayové.

Ta kvůli obavám ze ztráty pracovních míst v Severním Irsku volala americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a zároveň se chystá do Kanady, kde se setká s premiérem Justinem Trudeauem. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

O zachování stovek vysoce kvalifikovaných pracovních míst, které Bombardier vytvořil v severoirské metropoli Belfastu, hovořila Mayová s Trumpem minulý týden. Mluvčí premiérky řekl, že vláda je v kontaktu i s Boeingem a snaží se jej přesvědčit, aby spor s Bombardierem vyřešil dohodou. Boeing si stěžuje, že Bombardier prodává svá dopravní letadla v USA pod cenou. Bombardier tvrzení Boeingu odmítá.

Mayová se kvůli tomu sejde 18. září v Ottawě s Trudeauem, řekl agentuře Reuters dobře informovaný zdroj.

Bombardier je jedním z největších zaměstnavatelů v Severním Irsku, kde má továrnu a v ní asi 4500 zaměstnanců. Vláda premiérky Mayové se v parlamentu spoléhá na podporu severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která kvůli sporu na premiérku tlačí, uvedl Reuters.

Témata:  Boeing Theresa Mayová

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy