Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sojuz se dvěma Američany a Rusem po šesti hodinách úspěšně přistál na ISS

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

Oběžná dráha - Ruská kosmická loď Sojuz MS-06 dnes nad ránem SELČ úspěšně přistála na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Dopravila tam ruského kosmonauta Alexandra Misurkina a americké astronauty Marka Vande Heie a Josepha Acabu. Let trval necelých šest hodin.

Sojuz odstartoval z Bajkonuru ve 23:17 SELČ a po čtyřech obletech kolem Země zakotvil u orbitálního komplexu v 04:55 SELČ.

Misurkin, Vande Hei a Acabá doplní posádku ISS na obvyklých šest členů. Na oběžné dráze stráví přibližně pět měsíců. Na komplexu od konce července už pracují ruský kosmonaut Sergej Rjazanskij, americký astronaut Randolph Bresnik a jejich italský kolega z Evropské kosmické agentury (ESA) Paolo Nespoli.

Z ISS se předminulou neděli vrátili na Zem Američané Peggy Whitsonová a Jack Fischer a Rus Fjodor Jurčichin. Whitsonová překonala americký rekord v celkové délce pobytů ve vesmíru, který nyní činí 665 dnů.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Bajkonur vesmírná loď Sojuz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy