Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda USA zvažuje rozšíření tzv. Magnitského seznam mimo Rusko

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington - Americký Kongres loni v prosinci schválil rozšířenou verzi Magnitského zákona, která umožňuje zakázat za porušování lidských práv vstup do USA a zmrazit majetek občanům jakékoli země. Ochránci lidských práv nyní navrhují zahrnout do seznamu 15 lidí z několika zemí, od Ukrajiny přes Čínu po Panamu. Na černé listině jsou momentálně pouze občané Ruska.

Human Rights Watch, Freedom House, Transparency International a dvě desítky dalších organizací zaslaly americkým ministrům zahraničí a financí návrh jmen, která by se na rozšířeném seznamu podle nich měla objevit.

"Případy, na něž jsme výběrem chtěli upozornit, pocházejí ze všech oblastí světa a zahrnují hrozivé příběhy mučení, násilného zmizení, vraždy, sexuálního útoku, vydírání a uplácení," napsala skupina v dopise ministrům.

Mezi osobami je dvojice předních funkcionářů čínských úřadů, několik policejních šéfů od Ázerbájdžánu po Egypt, bývalý panamský prezident či ukrajinský oligarcha.

Seznam, na němž se podle původního zákona přijatého v roce 2012 objevovali ruští občané, nese jméno Sergeje Magnitského, ruského právníka, který byl zatčen za údajné daňové úniky krátce poté, co obvinil ruské policejní a justiční pracovníky z rozsáhlých defraudací. V listopadu 2009 Magnitskij za nevyjasněných okolností v moskevském vězení zemřel, podle ruské opozice byl zavražděn.

Témata:  USA lidská práva Human Rights Watch Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 18:54

Fiala řekl, že Ukrajina dostane první munici z české iniciativy v červnu

Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu, řekl premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání v sídle NATO. Podle Fialy se již podařilo najít půl milionu kusů munice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy