reklama

Podle Japonského meteorologického úřadu (JMA) tam má oko tajfunu dorazit v sobotu večer. Dnes odpoledne SELČ provází živel nárazy větru o rychlosti až 250 kilometrů za hodinu.

Ve středu se Talim odklonil od ostrova Tchaj-wan, jeho okraje však bičují japonské ostrůvky ve Východočínském moři, včetně ostrova Okinawa s 1,4 miliony obyvatel. Na ostrov Mijakodžima podle televizní stanice The Weather Channel ve středu spadlo během 24 hodin nejvíce srážek za posledních 40 let. Udeřil zde vichr o rychlosti 174 kilometrů v hodině a přes 18.000 domácností se ocitlo bez elektrického proudu.

Po kontaktu s hornatou japonskou krajinou sice bude rychle tajfunu slábnout, ale k jihozápadnímu ostrovu Kjúšú dorazí s ničivou silou hurikánu třetí kategorie.

Na Kjúšú žije 13 milionů lidí, o víkendu by zde mohlo napršet místy až 250 milimetrů vody. Čeká se vytrvalý vítr v rychlosti alespoň 178 kilometrů v hodině, bleskové povodně a sesuvy půdy. Podle serveru AccuWeather je ohrožen také ostrov Šikoku a západní výběžek největšího ostrova Honšú.