Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán se svého programu kosmických letů s posádkou nevzdává, chce spolupracovat s Rusy

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Teherán - Írán už několik úspěchů při dobývání kosmu zaznamenal. Vypustil například rakety, které na oběžnou dráhu vynesly myš, želvu, hmyz a také opice, jež se vrátily na Zemi živé. Dnes Teherán oznámil, že se nehodlá vzdát programu letů do vesmíru s lidskou posádkou, při jehož realizaci doufá ve spolupráci s Rusy.

Začátkem letošního června agentura IRNA ale oznámila, že Teherán upustil od plánu vyslat už příští rok do vesmíru svého prvního kosmonauta, a to vzhledem k příliš vysokým nákladům.

Šéfa střediska pro letecký a kosmický výzkum při ministerstvu pro vědu a výzkum Faatolláh Omi dal nyní najevo, že Írán od pilotovaných letů do vesmíru zcela neustoupil. Řekl, že se očekává "konečná odpověď" velké ruské kosmické firmy, s níž už se uskutečnila "předběžná jednání" o spolupráci.

AFP připomněla, že v roce 2015 navštívil Teherán místopředseda ruské vlády Dmitrij Rogozin, který má na starosti vesmírný program své země, aby zjistil možnosti případné spolupráce v této oblasti. "V současné době prochází deset zkušebních pilotů náročným a intenzivním výcvikem, v jehož závěru... budou dva vybráni pro let do vesmíru," sdělil Omi.

Témata:  Írán vesmir Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy