Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS vyhlásil stav nouze: Teroristé se opevňují a hromadí zásoby

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Rakka - Islámský stát vyhlásil stav nouze ve své baště, v syrském městě Rakká. S informací přišli zástupci americké armády. Extremisté jsou prý v obklíčení a začali si hromadit zásoby ve svých podzemních úkrytech. Proti radikálům se chystá nově zasáhnout také belgická armáda.

Teroristé z Islámského státu jsou v pasti. Každým dnem můžou přijít o svou baštu, syrské město Rakká, kde krutě vládnou už přes dva roky. "Nepřítel se cítí ohrožený, a to by také měl. Z východu i ze západu ho obklíčili vojáci," uvedl zástupce americké armády Steve Warren.

Extremisté údajně začali hromadit zásoby v podzemních bunkrech a také začali přemisťovat zbraně a vojáky. Podle Američanů se zřejmě připravují na boj. "Islámský stát pochopil, že jeho dny jsou sečteny. Budeme pokračovat v nátlaku a předpokládáme, že mu brzy podlehne," doplnil Warren.

V Sýrii se proti radikálům nově chystají zasáhnout Belgičané. V červenci chtějí na blízký východ poslat stíhačky F-16. Zatím belgická armáda operovala jen v Iráku. "Když se k té ideologii hlásí tolik lidí, je to globální problém a musíme spolupracovat jako mezinárodní společenství," zveřejnil zvláštní vyslanec pro boj proti IS Brett McGurk.

V Rakká je Islámský stát sice v ohrožení, na severu Sýrie ale získal další území. Zaútočil na nemocnici ve městě Deir-ez Zor a obsadil hasičskou zbrojnici a univerzitní koleje. Strach z Islámského státu roste také v severoafrické Libyii.

K extremistům se tam přidávají hlavně Tunisané. "Když je Islámský stát pod tlakem v Sýrii, novou destinací je Libye, kde bohužel není žádný pořádek. Pro ně je to ráj," vysvětlil šéf tuniského protiteroristického úřadu Mohamed Maali.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy