Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Litují násilníci svých činů? Výzkumnice zpovídala muže odsouzené za znásilnění

Prostestující požadovali pro násilníka trest smrti.
Prostestující požadovali pro násilníka trest smrti.
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Nové Dillí - Studentka Madhumita Pandey se v rámci výzkumu pro svou dizertační práci vydala do největšího vězeňského komplexu Tihar Ashram v jižní Asii, aby zde pohovořila se 100 vězni, kteří zde odpykávají svůj trest za znásilnění. Tato zkušenost ji poznamenala na celý život, ale jinak než předpokládala.

Případ brutálního skupinového znásilnění indické studentky v roce 2012 vyvolalo protesty po celé Indii a vláda posléze zpřísnila existující zákony na tuto kriminální činnost. Média používají slovo "Nirbhaya" k označení události, což znamená nebojácná, odkazují tak na dívčinu statečnost, se kterou až do posledního dechu spolupracovala s vyšetřovateli na identifikaci zločinců. Inspirovala tak mnoho dívek včetně Madhumity Pandey, která se rozhodla zpovídat v rámci svého studia ty, kterým byl zločin znásilnění dokázán a ve státní věznici si odpykávají svůj trest.

"Když s nimi pohovoříte, budete v šoku. Ti muži mají schopnost ve vás vyvolat soucit," uvedla Pandey s tím, že o násilnících si vždycky myslela jen to nejhorší, ale zde skoro zapomněla, že někteří sedí za znásilnění. "Oni absolutně nechápou, co znamená souhlas ženy. Slovo znásilnění pro ně nemá žádný význam," uvedla studentka.

Podle Pandey si odsouzení neuvědomují svou chybu, jen méně než pět procent z nich cítí nějakou lítost. Do značné míry se taky jednalo o velmi málo vzdělané, někteří nedokončili ani tříletou školní docházku. Pandey dodala, že jeden z dotazovaných, o kterém se zmiňuje jen jako o vězni 49, jí obzvlášť utkvěl v paměti. Bylo mu 23 a odpykával si desetiletý trest za znásilnění teprve pětileté holčičky. Jako důvod tehdy uvedl, že ho dítě k činu vyprovokovalo.

Na dotaz studentky, zda cítí nějakou vinu, odpověděl: "Ano, zničil jsem jí život. Nyní už není panna, nikdo si ji nebude chtít vzít. Ale já to napravím, příjmu ji za ženu hned, jak mě propustí." Až vyjde z vězení, bude dívce teprve 15 let.

"Když jsem chystala svůj výzkum, myslela jsem si o nich, že jsou to monstra. Jenže teď je vnímám jako obyčejné lidi," řekla Pandey s tím, že ve skutečnosti se nejedná o narušené jedince. Nejhorší na tom je, že jsou to naprosto normální lidé, kteří se nijak nevymykají z davu. Ale jejich myšlenkový proces jen odráží nedostatky ve vzdělávání a výchově.

"Každý tvrdí, že násilníci jsou nenormální, jsou jako cizí prvek, odlišní od slušných lidí. Jenomže tito vězni jsou součástí indické kultury, nejsou to mimozemšťané. Společnost je nenaučila, že znásilnění je špatná věc," uvedla Pandey. Nedávná studie ukázala, že 90 procent znásilnění se policii vůbec nenahlašuje. Každoročně dostanou indické úřady oznámení o 35 000 znásilněních, ale skutečné číslo bude mnohem vyšší. Podle BBC je každých 155 minut v Indii zneužito dítě mladší 16 let a každých 13 hodin je ohroženo i dítě mladší 10 let.

Témata:  znásilnění Indie výzkum

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy