Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madrid hodlá převzít kontrolu nad většinou rozpočtu Katalánska. Referendum nebude, volá Rajoy

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
Foto: news.com

Barcelona - Referendum v Katalánsku nebude a španělská vláda bude pokračovat v akcích, které už proti jeho konání zahájila. V Barceloně to dnes zopakoval španělský premiér Mariano Rajoy. Informoval o tom deník El País.

Rajoy na mimořádném zasedání vedení katalánských lidovců podpořil plán španělského ministerstva financí převzít kontrolu nad asi 80 procenty katalánského rozpočtu. "Říkám to se vší rozhodností a vážností, referendum nebude," prohlásil dnes v Barceloně premiér Rajoy. "Pokud se do 48 hodin (katalánská vláda) nezaváže k naplňování zákona, převezme platby katalánské vlády vláda španělská," uvedl Rajoy.

Dodal, že toto opatření Madrid přijme proto, aby "ani jediné euro" nešlo na aktivity, které soudy prohlásily za nelegální. Tím měl na mysli referendum o nezávislosti Katalánska, které katalánská vláda chystá na 1. října. Proti je Madrid, ale i katalánská opozice.

Ministr financí Cristóbal Montoro dnes oznámil, že Madrid zavede systém kontroly výdajů v Katalánsku, který potrvá tak dlouho, jak potrvá výjimečná situace způsobená tamní vládou v souvislosti s referendem. Detaily tohoto systému, který sám Montoro označil za "nový", by měl ministr financí vysvětlit příští týden ve španělském parlamentu.

Vláda v Madridu bude podle šéfa státní kasy místo katalánské vlády zajišťovat platby na veřejné služby v Katalánsku. Podle listu El País, který se odvolává na zdroje z ministerstva financí, by tak Madrid převzal platby za výdaje ve školství, zdravotnictví či platby státním zaměstnanců, na něž nyní posílá katalánské vládě ze státního rozpočtu 1,4 miliardy eur (asi 36 miliard korun) měsíčně. Katalánsku by tak zůstalo asi 250 milionů eur, které měsíčně vybere na vlastních daních (například dědické či ekologické) a jiných poplatcích.

Španělské autonomní regiony odvádí daně centrální vládě v Madridu, která jim pak vrací zpět část na zajištění jejich výdajů ve zdravotnictví, školství, na sociální služby či policii. Katalánští separatisté si ale dlouhodobě stěžují, že Katalánsko ze španělského rozpočtu dostává málo. Katalánsko je totiž silným hospodářským regionem, mimo jiné díky exportu a rušnému cestovnímu ruchu a na španělském hrubém domácím produktu, který loni činil 1,1 bilionu eur, se podílí celou pětinou.

Nejnovější plán Madridu ohledně kontroly asi 80 procent katalánského rozpočtu přišel poté, co katalánská vláda ve čtvrtek oficiálně zahájila kampaň před referendem. Ve čtvrtek také katalánský vicepremiér Oriol Junqueras, který je zároveň katalánským ministrem hospodářství a financí, oznámil, že vláda nebude do Madridu už posílat týdenní reporty o katalánských výdajích. Autonomní regiony musí každý měsíc podávat ústřední vládě zprávu o výdajích z rozpočtu, po Katalánsku ale Madrid tato hlášení začal od letošního července vyžadovat každý týden. 

Témata:  Katalánsko Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy