Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Provokativní a skandální čin. Rada bezpečnosti OSN odsoudila raketový test KLDR

KLDR
KLDR
Foto: www.boston.com

New York - Nejnovější severokorejský raketový test dnes vedle celé řady státníků odsoudila také Rada bezpečnosti OSN. Označila jej za krajně provokativní a skandální čin a vyzvala KLDR k okamžitému ukončení akcí, které ohrožují nejen region, ale všechny členské státy OSN.

Rada naléhala, aby KLDR neprodleně přistoupila k denuklearizaci, a vybídla ke snížení napětí na Korejském poloostrově. Patnáctičlenná RB OSN za zavřenými dveřmi hledala odpověď na počínání Pchjongjangu poté, co Severní Korea dnes odpálila přes japonské území další balistickou raketu, která po dosud nejdelším letu - 3700 kilometrů - dopadla do Tichého oceánu.

Zástupci Británie a Japonska dali před jednáním podle agentury TASS najevo, že na pořadu nejsou nové sankce, ale nejprve je záhodno přimět partnery Pchjongjangu, aby plnili dosavadní restrikce.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson již apeloval na Rusko a Čínu, aby přijaly proti KLDR nová opatření a svými kroky dokázaly, že hazardní testy nebudou tolerovat. Konstatoval, že Čína pokrývá většinu severokorejské potřeby ropy a Rusko je "největším zaměstnavatelem Severokorejců vyslaných na nucené práce".

Pekingje nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem; více než tři čtvrtiny severokorejského exportu směřují právě do Číny.

Ruský zástupce v RB OSN prohlásil, že Moskva uplatní nové, přísnější sankce proti KLDR, ale současně žádal, aby usnesení zahrnovalo i politické kroky Spojených států a dalších zemí.

Naposledy rada zpřísnila sankce proti KLDR v noci na úterý. Tyto opatření mimo jiné zakazují export druhé největší severokorejské vývozní položky, textilu, omezují dovoz ropy a zakazují vydávání nových pracovních povolení pro občany KLDR. Severní Korea v reakci varovala, že dále vystupňuje své zbrojní programy v reakci na "zlovolné" sankce.

Témata:  Severní Korea OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy