Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidi pobouřilo osvobození policisty, který zabil černocha, v St. Louis vypukly protesty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

St. Louis - Stovky rozzlobených lidí vyšly do ulic města St. Louis poté, co soud v americkém státě Missouri zprostil viny bělošského policistu, který v roce 2011 po automobilové honičce zastřelil černocha. Policistovi přitom hrozilo doživotí.

V centru St. Louis po skončení pátečního soudního jednání uspořádalo protestní pochod asi 600 lidí. Později se demonstranti podle agentury AP přesunuli do jedné z bohatých čtvrtí města.

Policisté uvedli, že někteří účastníci protestu na ně zaútočili kameny a láhvemi s vodou. Policie proti nim zasáhla pepřovým sprejem a 13 lidí zatkla. Čtyři příslušníci bezpečnostních sil utrpěli při střetech zranění.

Policista Jason Stockley (36) čelil obvinění z vraždy, protože ze záznamu z honičky vyplynulo, že řekl, že prchajícího zabije. Černocha usmrtil pěti výstřely. Také se ukázalo, že u zabitého Anthonyho Lamara Smithe (24) se sice našla zbraň, ale podle prokuratury nesla stopy DNA pouze po Stockleym. Prokuratura je přesvědčena, že ji tam policista po incidentu sám narafičil.

Soudce Timothy Wilson o tom nicméně zapochyboval, přičemž poukázal na to, že černoch byl podezřelý z obchodování s drogami. "Obchodník s heroinem ve městě bez střelné zbraně by byla skutečná anomálie," řekl.

Témata:  zabití černochů americkými policisty demonstrace v USA policie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.