Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel nejstarší člověk světa. Jamajčance Violet Brownové bylo 117 let

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Kingston - Na Jamajce v pátek zemřela Violet Brownová, která byla nejstarším člověkem světa. Ženě bylo 117 let, narodila se ještě za vlády královny Viktorie. Nejstarším člověkem světa je nyní rovněž 117letá Japonka Nabi Tadžimaová.

Brownová, která byla nejstarším člověkem světa od dubnového úmrtí Italky Emmy Moranové, si získala pozornost celé země, když ji navštívili političtí i duchovní vůdci Jamajky.

Brownová v posledním týdnu trpěla zdravotními obtížemi, byla dehydrovaná a měla nepravidelný tep. Podle místního listu The Gleaner se její rodina přela, zda se Brownové dostává kvalitní zdravotní péče. Když za ní příbuzní přišli v pátek do nemocnice, lékaři jim oznámili smutnou zprávu.

Brownová se narodila jen pár kilometrů od místa, kde se o 86 let později narodil atlet Usain Bolt. Když se jí lidé ptali, jak se dožít tak vysokého věku, říkala, že jedla hodně ovoce a zeleniny. Zvláště ráda prý měla pomeranče, manga a sladké brambory. Většinu života přitom strávila sekáním cukrové třtiny na plantáži.

Témata:  nejstarší lidé úmrtí Jamajka důchodci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy