Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mnichově začal Oktoberfest, milovníci piva se i letos musí připravit na vyšší ceny

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Mnichov - Dnes v poledne začal 184. ročník mnichovského Oktoberfestu. Mnichovský primátora Dieter Reiter podle tradice narazil první sud v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Na dva údery zarazil pípu dřevěnou palicí do sudu, a pak už mohl zvolat "O'zapft is!" (Je naraženo).

Další Reiterovou slavnostní povinností byl přípitek se šéfem bavorské vlády Horstem Seehoferem, a pak už stanem zněla oblíbená píseň pivních festivalů Ein Prosit (Na zdraví).

Po naražení prvního sudu se roztočily i další pípy a zlatavého moku se dočkaly tisíce návštěvníků, z nichž se část u vchodů do areálu Tereziánské louky tísnila už před jeho otevřením v 09:00.

Nejlevnější litrový tuplák stojí 10,60 eura (277 Kč), ten nejdražší přijde na 10,95 eura (286 Kč). Loni se za jeden máz platilo mezi 10,40 až 10,70 eura. I když se cena piva v posledních letech pravidelně zvyšuje, očekávají i letos pořadatelé Oktoberfestu spotřebu téměř sedmi milionů litrů zlatavého moku. Poprvé za něj mohou návštěvníci platit mobilním telefonem, což jim umožňuje nová aplikace.

Celý areál festivalu je oplocen a lidé, které u vstupu čekají kontroly, si do něj nemohou vzít batoh ani velkou tašku. Na bezpečnost dohlíží na 600 policistů a téměř čtyři desítky kamer. Nad místem platí zákaz létání, který se týká i bezpilotních strojů.

Počátek pivních slavností spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Témata:  Oktoberfest Německo pivo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy