Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se na dovolené víc bojí špatného počasí než teroristů, ukázal průzkum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Z průzkumu ERV pojišťovny vyplývá, že se Češi na dovolené nejvíc obávají špatného počasí, nemoci a nekvalitního ubytování. Naopak strach z teroristického útoku není až tak markantní.

Obavy, že dovolená proprší, má 68 procent lidí. Teroristických útoku se obává 38 procent dovolenkářů a jsou tak čtvrtou největší obavou. Více se možných útoků bojí lidé nad 55 let.

Nejoblíbenější aktivitou na dovolené bylo letos opalování u vody - uvedlo ho 37 procent respondentů. Poznávání památek preferovalo 18 procent lidí. Stejný počet turistů uvedl jako hlavní aktivitu na dovolené výlety do přírody. Sex na dovolené je nejoblíbenější činností pro osm procent lidí.

Věk lidí ovlivňuje i zvolený způsob dopravy. Podle průzkumu nejčastěji využívají při cestě na dovolenou letadlo lidé ve věku 25 až 34 let s dětmi. V této skupině ho preferuje 51 procent z nich. Ve věkové skupině 35 - 54 let je to 44 procent. Nejméně cestují letadlem mladí lidé (15-24 let), z nichž jen 32 procent na dovolenou létá.

Tato věková skupina nejčastěji preferuje kratší dovolenou, průměrně 3,5 noci. Nejdůležitější parametry při výběru dovolené jsou pro ně cena a lokalita, 51 procent si zájezd zařizuje individuálně. V místě ubytování vyžadují wi-fi. Proti ostatním generacím také neopomenou přibalit knihu, notebook či selfie tyč.

Turisté starší 55 let rádi využívají pro cestování i jaro, které preferuje 13 procent z nich, a podzim (18 pct). Čtvrtina spoléhá při výběru zájezdu na kamennou pobočku cestovní kanceláře a 29 procent zajišťuje dovolenou přes internetovou CK.

Témata:  dovolená Češi průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy