Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký politický obrat? Hnutí Hamas je připraveno usmířit se s Fatahem a umožnit volby

Mahmúd Abbás, též známý jako Abú Mázin, palestinský politik, který v současnosti zastává post prezidenta Palestinské samosprávy.
Mahmúd Abbás, též známý jako Abú Mázin, palestinský politik, který v současnosti zastává post prezidenta Palestinské samosprávy.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Káhira - Radikální palestinské hnutí Hamas chce zahájit rozhovory s umírněnějším Fatahem. Souhlasí s rozpuštěním vlády, která řídí Gazu, a vyzývá vládu šéfa Fatahu Mahmúda Abbáse k návratu. Rovněž je ochotno umožnit všeobecné volby v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

Fatah kontroluje Západní břeh Jordánu, Hamas ovládá palestinské Pásmo Gazy. Hamas se Pásma Gazy zmocnil v roce 2007 a od té doby mají obě palestinská území rozdílné vlády. V roce 2011 v Káhiře podepsalo dohodu o usmíření 13 palestinských stran včetně Fatahu a Hamasu. Ta předpokládala sestavení společné vlády a přípravu voleb, naplněna ale nebyla.

O situaci v oblasti jednali představitelé hnutí Hamas v Káhiře také na počátku září. Hnutí v dnešním prohlášení uvedlo, že reaguje na "velkorysé" úsilí Egypta zprostředkovat "dosažení národní jednoty".

Není však zcela jasné, zda je Hamas připraven podřídit své bezpečnostní síly Abbásově kontrole. Právě to je stěžejní bod, na kterém uvázla předchozí jednání.

Až dosud radikální hnutí Hamas tvrdilo, že než začne o smíření s Fatahem vůbec uvažovat, měl by Abbás zrušit řadu opatření, která proti němu v minulosti přijal. Hnutí je silně oslabeno izraelskou a egyptskou blokádou, třemi válkami s Izraelem a mezinárodní izolací. Izrael a Egypt zahájily blokádu Pásma Gazy poté, co nad ním hnutí Hamas v roce 2007 převzalo kontrolu. Oblast je většinu dne bez dodávek elektřiny, většina obyvatel žije v chudobě a až 50 procent lidí je nezaměstnaných.

Témata:  HAMÁS Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Mahmúd Abbás

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy