Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský novinář vězněný v Turecku se vrátil domů

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Novinář Loup Bureau (27) se po pátečním propuštění z vazby v Turecku dnes vrátil do Francie. Turecko ale ještě jeho trestní stíhání nezastavilo, je obviněn z příslušnosti k "ozbrojené teroristické organizaci".

Novinář byl zadržen 26. července poblíž turecko-irácké hranice a obviněn ze spolupráce s kurdskými milicemi YPG, které Ankara považuje za teroristy. Měl totiž u sebe na počítači materiály, které shromáždil v rámci reportáže o Kurdistánu, včetně společných fotografií se členy milic.

O Bureauovo vydání do Francie žádal na konci srpna i francouzský prezident Emmanuel Macron při telefonickém rozhovoru s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Tento týden o případu jednal s Ankarou také ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian během návštěvy Turecka.

"Hrozně se mi ulevilo, že jsem tu," řekl Bureau novinářům, když se na letišti přivítal s rodinou a přítelkyní. "Nebyl jsem fyzicky týrán, ale bylo mi vyhrožováno a byl jsem urážen," řekl k svému 51dennímu pobytu za mřížemi v Turecku. Avšak od chvíle, kdy prezident Macron oznámil, že požaduje jeho propuštění, se to změnilo. "Dozorci si začali uvědomovat, že nejsem žádný terorista," dodal Bureau.

Témata:  Francie Turecko novináři

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy