Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův "šílený" přístup ke Severní Koreji může být účinný, dokud nezpůsobí katastrofu, tvrdé generál

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Washington - Bývalý americký čtyřhvězdičkový generál a někdejší ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) David Petraeus varoval, že „bláznivý" přístup prezidenta Donalda Trumpa k jednání se Severní Koreou může ve skutečnosti být legitimní strategií - i když by nakonec mohl být katastrofální. Jeho slova cituje server Business Insider.

Při debatě zaměřené na zpravodajská témata na univerzitě v New Yorku Petraeus, který velel vojákům USA a NATO v Afghánistánu, přiznal, že Trumpův „šílený“ postoj může přinést určité výsledky, zároveň ale dodal, že kvůli němu také může krize snadno „zajít příliš daleko".

Teorie „blázna" totiž zmenšuje strategický prostor pro vyjednávání a udržuje protichůdnou stranu v „nevyvážené pozici“ v důsledku nedostatečné konzistence, popisuje Petraeus.

Připomněl také, jak bývalý ministr zahraničí Henry Kissinger v éře prezidenta Richarda Nixona pověděl svým sovětským protějškům v době studené války: „Víte, Nixon je teď pod velkým tlakem, a víte, že někdy v noci pije, takže byste měli být opravdu opatrní.“

„Nesnažte se tlačit - netlačte to do krize," řekl Petraeus, který parafrázoval Kissingerovu vyjednávací taktiku. Petraeus varoval, že i když role „blázna" může být užitečná, může zároveň způsobit krizi, pokud jej druhá strana považuje za „iracionálního". 

„Nechcete, aby si druhá strana myslela, že byste mohl být dostatečně iracionální k tomu, abyste provedl první úder, nebo udělal něco, o čem víte, že je to takzvaně nemyslitelné," vysvětluje generál.

„Trumpův bláznivý přístup k útočné rétorice Severního Koreje a jejím stále častějším testům raket se plně projevil, když řekl, že zareaguje na agresivitu Kim Čong-una 'ohněm a zuřivostí, kterou svět nikdy předtím neviděl'.  A i když to může být nadsázka, Severní Korea to možná nevidí - a může to považovat za signál, který by mohl zahájit preventivní útok na Guam nebo Jižní Koreu,“ píše v té souvislosti server Business Insider.

Jak se ale zdá, i Kim Čong-un zatím také účinně taktiku „šílence“ využívá, aby Američané, jejich spojenci a mezinárodní společenství mohli jen hádat, jaký může být jeho další krok. Státní tisková agentura Severního Koreje ve čtvrtek vyhrožovala použitím jaderných zbraní k „potopení" Japonska a proměnu USA v „popel a tmu“ - a to ještě před posledním testem. „Zatímco teorie blázna může mít své místo v mezinárodních vztazích, pokud jde o jaderný konflikt, je to strategie přinášející rizika, která značně převažují nad možnými zisky,“ dodává server.

Témata:  Severní Korea USA Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy