Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australská policie obvinila pět mužů, chtěli se přidat k IS

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Sydney - Australská policie obvinila pětici mužů z pokusu odjet do Sýrie a připojit se tam k radikálnímu hnutí Islámský stát (IS).

Za obvinění, které je formulováno jako snaha zúčastnit se nepřátelských aktivit, hrozí v Austrálii až doživotní trest, informovala dnes agentura Reuters.

Muži, kteří jsou ve věku 21 až 31 let, chtěli podle policie odjet na člunu do Indonésie a pak pokračovat přes Filipíny na Blízký východ. Generální prokurátor George Brandis dnes novinářům řekl, že pětice chtěla "jet na Blízký východ a zapojit se do teroristických útoků". Úřady prý o skupině věděly a zrušily jí už dříve pasy.

Pětice byla zatčena už v úterý, když vlekla sedmimetrový motorový člun po trase dlouhé 3000 kilometrů z Melbourne do Cairnsu v severním státě Queensland. Od úterý jsou muži ve vazbě a před soud budou předvedeni v pondělí.

Témata:  Austrálie Islámský stát

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy