Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojenský soud odsoudil dvě Rusky, plánovaly prý útok v obchodním středisku

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Rostov na Donu - Vojenský soud v ruském Rostově na Donu dnes vynesl přísný verdikt nad dvěma ženami, které byly obviněné z příprav atentátu v obchodním středisku, jednom největších na jihu Ruska.

Taťjana Karpenková si má odsedět 14,5 roku za mřížemi, Natalja Grišinová devět let, uvedl podle agentury Intefax soudce.

Obě Rusky se staly přívrženkyněmi radikálních organizací Islámský stát (IS) a Emirát Kavkaz a v období od předloňského října do loňského ledna připravovali útok v obchodním středisku, který měla podniknout jako sebevražedná atentátnice třetí obviněná, Viktorija Semjonovová. Ta byla odsouzena již dříve a vyvázla s tříletým trestem, protože "aktivně spolupracovala" s vyšetřovateli.

V Rusku se odehrálo několik atentátů, z nichž dubnový útok v petrohradském metru si vyžádal 16 mrtvých. Minulý měsíc mladík dagestánského původu v centru sibiřského města Surgut pobodal sedm lidí, než jej zastřelili policisté. K činu se přihlásil IS.

Témata:  Rusko teroristické útoky v Rusku Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy