Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společnost by brutálně zchudla. Španělský ministr varuje Katalánsko před referendem

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos dnes varoval Katalánce, že se získáním nezávislosti by prudce zchudli a vzrostla by nezaměstnanost. Myšlenka samostatného Katalánska je podle něj tak "iracionální", že ji investoři, kapitálové trhy ani země platící eurem vůbec nepovažují za udržitelnou.

Hrubý domácí produkt v Katalánsku by dle ministra klesl o 25 až 30 procent. "Společnost by brutálně zchudla. Nezávislost Katalánska by byla po ekonomické stránce naprosto iracionální. Region by skončil mimo eurozónu. Sedmdesát pět procent katalánské výroby by podléhalo clu. Banky by byly nuceny odejít. Katalánci by museli založit vlastní měnu," prohlásil de Guindos.

Katalánská vláda, která usiluje o uspořádání referenda za nezávislost, se naopak následků odtržení od Španělska neobává a domnívá se, že by se zbavila nynějšího deficitního rozpočtu.

Upozorňuje na to, že španělská státní kasa z jednoho z nejbohatšího regionu země více bere, než do něho zase dává. Katalánsko se na španělském rozpočtu podílí v současnosti asi 20 procenty. Je tak spolu s metropolí Madridem nejbohatším regionem království. Nižší je také v Katalánsku nezaměstnanost. Oproti celostátnímu průměru 17,2 procenta dosahuje 13,2 procenta.

Témata:  Katalánsko Španělsko ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy