Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká změna? Saúdskoarabské ženy budou moci pracovat jako letové dispečerky

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Saúdská Arábie rozšíří seznam zaměstnání, v nichž povolí pracovat ženám, o letové dispečerky. V ultrakonzervativní monarchii ženy nesmějí pracovat, cestovat nebo se vdát bez souhlasu mužského opatrovníka, což může být otec, bratr nebo manžel.

Jde o součást reforem, jimiž se tato islámská konzervativní monarchie snaží vytvářet pracovní příležitosti v různých odvětvích a vymanit ekonomiku ze závislosti na ropě. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Státní saúdskorabská společnost Saudi Air Navigation Services (SANS) v neděli oznámila, že už začaly přijímací zkoušky pro ženy do kurzů na dispečera letového provozu. Ženy musejí být ve věku 18 až 25 let a musejí mít středoškolský diplom.

Saúdská Arábie vyznává vahábismus, přísnou formu islámu. Součástí tohoto učení je oddělování mužů a žen a četná omezení svobod žen. Království jim nevydává řidičské průkazy, byť řízení automobilu výslovně nezakazuje. Ženy také nesmějí být zaměstnávány v řadě odvětví a nesmějí pobývat na stejném pracovišti s muži.

Naděje na větší změny pro ženy svitla loni, kdy Muhammad bin Salmán, od letoška korunní princ, zveřejnil svou Vizi 2030. Jde o plán reforem, jejichž cílem je vymanit saúdskoarabskou ekonomiku ze závislosti na ropě. Tento projekt zahrnuje i zvýšení zaměstnanosti žen z 23 na 28 procent. Loni bylo například oznámeno, že ženy budou moci pracovat v záchranné službě či jako optičky.

Součástí projektu Vize 2030 je třeba i zavedení tělocviku pro dívky do veřejných škol, které oznámilo ministerstvo školství letos v letě. Teprve v prosinci 2015 mohly tamní ženy poprvé v historii volit a kandidovat ve volbách, nesměly ale v kampani předstupovat před své potenciální voliče, a proto kampaň vedly prostřednictvím internetu.

Témata:  Saúdská Arábie ženy zaměstnání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy