Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA vyšlou do Afghánistánu 3000 vojáků, oznámil šéf Pentagonu Mattis

Konvoj jednotek U.S. Army
Konvoj jednotek U.S. Army
Foto: Latvijas Armija

Washington - Spojené státy vyšlou do Afghánistánu 3000 vojáků; většina z nich už je na cestě nebo se na ni chystá. Ve Washingtonu to dnes sdělil novinářům ministr obrany Jim Mattis. Rozkaz k vyslání příslušníků ozbrojených sil do Afghánistánu podepsal ministr už koncem srpna, nebylo ale jasné, o kolik vojáků jde.

Spojené státy měly dosud v Afghánistánu asi 11.000 mužů a žen ve zbrani, v době vrcholného nasazení v roce 2011 jich tam bylo na 100.000. Afghánské armádě v tažení proti islamistům z hnutí Taliban pomáhá kromě vojáků USA dalších 5000 vojáků ze zemí NATO, včetně českých.

Mattis se rovněž novinářům svěřil se strategickými úvahami o napětí na Korejském poloostrově. Podle agentury Reuters naznačil, že existují vojenské plány na řešení krize, které by jihokorejskou metropoli Soul ušetřily brutálního protiútoku z KLDR. Na přímý dotaz, zda nějaké takové plány existují, Mattis odpověděl: "Ano, jsou. Ale o detailech mluvit nebudu."

Americký ministr zároveň novináře ujistil, že věří v účinnost diplomacie a sankcí při nátlaku na Pchjongjang, který americké spojence v regionu ohrožuje jadernými a raketovými testy.

Témata:  USA Afghanistán U.S. ARMY James Mattis

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy