Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko vyhostilo velvyslance KLDR

KLDR
KLDR
Foto: news.com

Madrid - Španělsko vyhostilo severokorejského velvyslance kvůli tomu, že jeho země porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN a pokračuje v raketových a jaderných testech.

Velvyslanec Kim Hjok-čchol musí Španělsko opustit do 30. září. Informoval o tom deník El País. Španělské ministerstvo zahraničí si v pondělí předvolalo velvyslance KLDR, aby mu oznámilo, že ho považuje za "personu non grata" (nežádoucí osobou).

Ministr zahraničí Alfonso Dastis uvedl, že velvyslance už dříve opakovaně upozornil, že chování Pchjongjangu bude mít následky. Šéf španělské diplomacie si velvyslance předvolal už před měsícem a oznámil mu vyhoštění jednoho ze tří členů severokorejského zastoupení.

RB OSN naposledy zpřísnila sankce proti KLDR minulý týden kvůli jejímu šestému a doposud nejsilnějšímu jadernému testu, který země provedla 3. září. Severní Korea pár dní nato odpálila další raketu, která přeletěla Japonsko.

Témata:  Španělsko Severní Korea diplomacie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy