reklama

"Poprvé na zákonodárné úrovni se navrhuje dodat Ukrajině takové obranné prostředky, jako jsou radiolokátory protivzdušné a námořní obrany, prostředky pro námořní odminování či lodě pobřežní ochrany," uvedl Porošenko na facebooku s tím, že jde o důležitou zprávu před jeho schůzkou s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Jejich jednání je naplánované na 21. září.

Porošenko ve svém projevu v americké vojenské akademii West Point ocenil, že Spojené státy stojí po boku bojující Ukrajiny. Jednotky, vycvičené americkými instruktory, podle prezidenta již vykázaly na bojišti lepší taktiku a nejnižší ztráty.

Kyjev se cítí obětí agrese sousedního Ruska, které po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče anektovalo v březnu 2014 ukrajinský Krym a - podle Kyjeva a Západu - vojensky podporuje separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny.

Návrh zákona podle agentury Interfax-Ukrajina povoluje Spojeným státům dodat Ukrajině smrtící zbraně obranného charakteru. Předchozí americký prezident Barack Obama odmítl smrtící obranné zbraně Ukrajině dodat.

Ruský zpravodajský server Newsru.com připomněl, že návrh zákona o obranném rozpočtu Spojených států ve výši přibližně 700 miliard dolarů schválili američtí senátoři v pondělí večer. Zákon obsahuje ustanovení o vojenské podpoře Ukrajiny. Sněmovna reprezentantů schválila svou verzi obranného rozpočtu na podobné úrovni již v červenci.