Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská armáda není bez spojenců soběstačná, varuje šéf generálního štánu

Armáda Francie
Armáda Francie
Foto: Armée de Terre

Paříž - Šéf francouzského generálního štábu Jean-Pierre Bosser uvedl, že francouzská armáda není v současnosti schopná samostatné operace a musí se opírat o svoje evropské spojence. Za tuto neutěšenou situaci podle něho mohou dvě desítky let úsporných opatření.

Francie letos snížila své výdaje na obranu, aby zajistila, že země splní rozpočtová pravidla EU. To vyvolalo ostrou kritiku dřívějšího šéfa armády Pierra de Villierse, který v červenci rezignoval.

Lepší vyhlídky přicházejí až s příslibem nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona opět zvyšovat vojenský rozpočet s ambiciózním cílem udělat z ozbrojených sil „první evropskou a druhou světovou armádu".

„Napíšeme novou stránku naší vojenské historie s výhledem na znovuzrození našich sil," řekl Bosser před členy obranného výboru francouzského parlamentu.Učinil tak s odkazem na příslib zvýšení rozpočtu na obranu o 1,6 miliardy eur (4,2 miliardy korun) ročně během pět let trvajícího Macronova mandátu. Jeho slova cituje agentura AFP.

Rozpočet, který v současnosti tvoří 1,8 procenta hrubého domácího produktu, má v roce 2025 dosáhnout dvou procent, což je minimální hranice slíbená členskými státy NATO.

Podle Bossera musí armáda uatím napravovat škody způsobené lety „restrukturalizace", která se zastavila s teroristickými útoky v roce 2015 v Paříži. Je podle něho zapotřebí obnovit „některé provozní funkce, které za posledních 20 let trpěly". Za příklad "mimořádné slabosti" označil skutečnost, že francouzské jednotky nyní nejsou s to ani překročit větší řeku, pokud by byly nasazeny na evropském území.

Bosser upozornil, že při vedení operací je nyní francouzská armáda závislá na svých spojencích, zejména na Němcích, kteří poskytují pomoc v oblasti přepravních kapacit a vojenského zpravodajství.

Témata:  Francie Armáda Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy