Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netanjahu v OSN pochválil Trumpa a varoval před jadernou dohodou s Íránem

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

New York - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes z tribuny Valného shromáždění Organizace spojených národů několikrát pochválil prezidenta USA Donalda Trumpa za jeho letošní návštěvu v Izraeli, za jeho podporu židovského státu, za jeho dnešní projev v OSN a za to, že „říká o Izraeli pravdu". 

Netanjahu hovořil o diplomatických úspěších židovského státu a kritizoval OSN a další mezinárodní organizace včetně Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) za přijetí údajně protiizraelských rezolucí a prohlášení.

Světová organizace byla dlouho „epicentrem antisemitismu," řekl Netanjahu. „Navzdory těmto absurditám dochází k pomalé, ale jisté změně, dokonce i v OSN," prohlásil zároveň.

V souladu s dřívějším prohlášením Trumpa pak Netanjahu označil mezinárodní jadernou smlouvu s Íránem za vážnou chybu. „Írán se snaží zničit mou zemi," řekl izraelský premiér a varoval, že Teherán může dospět k průmyslové výrobě jaderného arzenálu. Jadernou smlouvu je podle Netanjahua třeba změnit nebo zrušit.

Izrael nedopustí, aby Írán měl v Sýrii pozemní nebo leteckou základnu, řekl premiér. „Ve spojení s USA jsme schopni odvrátit velké íránské nebezpečí," konstatoval Netanjahu.

Témata:  Benjamin Netanjahu OSN (Organizace spojených národů) Donald Trump

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy