reklama

Asi 60 procent z nich nikdy Belgii nevidělo a narodily se uprostřed syrského konfliktu. Jen pětině je více než devět let a byly do oblasti, obvykle na území ovládané teroristickou organizací Islámský stát, dovezeny svými radikalizovanými rodiči.

Belgický poslanec Jean-Jacques De Gucht podle listu upozornil, že tyto děti jsou islamisty indoktrinovány vzděláním podle pravidel šaríi. "Dělají je imunní vůči násilí, někdy se už v pěti letech učí zacházet se zbraněmi. Od devíti let jsou chlapci posíláni do výcvikových táborů," cituje De Standaard poslance. "Federální policie i služby pro práci s mládeží jsou informovány ihned, jak se o možném návratu takového dítěte dozvíme," uvedl ministr Geens.

Nezletilí, kteří se sami rozhodli vydat do Sýrie či Iráku jako bojovníci, jsou po návratu pokládáni za bezpečnostní riziko. V Belgii jsou podle ministra tři takové případy.

Děti, které se vrátí spolu s matkou a radikalizované nejsou, vnímají belgické úřady jako děti z rizikového prostředí. Soud pro mladistvé může, pokud rodiče s úřady nespolupracují, rozhodnout i o jejich předání do náhradní péče.