Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čech unesený v Libyi je možná mrtvý. Podle úřadů byl zabit spolu s dalšímu rukojmími

Severní Afrika
Severní Afrika
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakousko prověřuje zprávy o tom, že všichni nebo část rukojmí unesených v roce 2015 v Libyi, včetně jednoho Čecha, bylo ještě v témže roce zabito.

Ministerstvo zahraničí ve Vídni podle agentury Reuters informovalo, že zprávy pocházejí z islamistického webu a rakouský krizový tým se snaží tyto poznatky ověřit.

Islamističtí radikálové na webu údajně tvrdili, že rukojmí byla zabita už v roce 2015. V březnu toho roku byli uneseni čtyři Filipínci, dva Bangladéšané, Rakušan, Ghaňan a Čech, kteří pracovali pro maltsko-rakouskou firmu VAOS. Dva Bangladéšané a Ghaňan se už ze zajetí dostali už dříve.

Mluvčího rakouského ministerstva zahraničí Thomas Schnöll agentuře APA potvrdil, že existují informace, na jejichž základě se lze "obávat nejhoršího". Hovořil tak o uneseném Rakušanovi. Ministr zahraničí Sebastian Kurz podle Reuters kontaktoval Rakušanovu rodinu. "I kdyby se ukázalo, že informace jsou správné, bude krajně obtížné získat těla z oblasti, v níž se stále bojuje," řekl Schnöll.

Podle Reuters skupina zvaná Šúra (rada) mudžahedínů v Darná tento týden uvedla, že získala těla pěti pracovníků unesených v květnu 2015 a že je předala libyjské organizaci Červený půlměsíc.

Rada mudžahedínů později uvedla, že našla laptop obsahující video ze zabití čtyř údajných filipínských pracovníků. Těla prý byla uložena do označených hrobů a pracuje se na jejich navrácení rodinám. Červený půlměsíc informace podle Reuters odmítl komentovat.

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) unesli devět osob při útoku na ropné pole Ghaní v Libyi. Byl mezi nimi i český občan Pavel Hrůza, který v Libyi pracoval v pozici koordinátora stravování několika ropných společností.

Témata:  únos Pavla H. Islámským státem Libye Rakousko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy