reklama

Během schůzky pozval Zeman Guterrese na návštěvu České republiky, řekl ČTK ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Zeman řekl, že schůzka s Guterresem byla „velmi přátelská"; zavzpomínali při ní na 20 let staré setkání, kdy oba byli ještě premiéři.

Prezident se poté podle svých slov generálního tajemníka zeptal, jestli chce dotáhnout svůj projekt protiteroristického úřadu do jeho vyzbrojení „elementárním zbrojním arzenálem".

„Generální tajemník nevypadal, že by považoval tuto myšlenku za kacířskou. Ale na druhé straně říkal, že sváry mezi velmocemi a kompetenční spory mezi velmocemi jsou takové, že zde budou určité překážky," poznamenal Zeman. Podotkl, že překážky jsou od toho, aby se daly překonávat.

Zároveň řekl, že pokud bude znovu zvolen prezidentem, příští rok na zasedání Valného shromáždění OSN zaměří svůj projev na „překonání překážek při rozvíjení činnosti protiteroristického oddělení generálního tajemníka".

Zpět do České republiky Zeman přiletí ve čtvrtek časně ráno SELČ. Ještě před odletem se prezident v USA setkal nejen s představiteli krajanských spolků, ale i s rodinnými příslušníky zaměstnanců českého generálního konzulátu nebo stálé mise při OSN.